torsdag 20 oktober 2016

Bröderna Ymers dubbelsuccé kan leda till dubbel utdelning


Psst, vi är enda svenskar kvar i Stockholm Open. Foto: Karolina  Brunström
Att Elias och Mikael Ymer är i dubbelsemifinal i If Stockholm Open kan visa sig vara mycket
betydelsefullt för framtiden.
Jag både tror och hoppas:
•att framgången får det att lossna för Elias även i singel.
•att unga talanger slutar rynka på näsan åt dubbel.
När såg vi senast Elias spela så fritt och avslappnat i singel som han gjort under de två första dubbelmatcherna i Kungliga tennishallen? Jag kan i alla fall inte dra mig till minnes det. Han är uppumpad, glad, i perfekt mental balans och visar att dragen i slagen finns där när han spelar så där fritt och utan anspänning i axel och arm.
Det beror säkert på att han inte tar lika allvarligt på dubbel som på singel. Ändå bör det finnas förutsättningar för den överlägsna Sverigeettan att överföra det positiva från sitt dubbelspel till singeln och få det att lossna även där.
Så har skett med spelare före honom. Inga jämförelser i övrigt med Jonas Björkman men kolla här:
1994 tog Björkman tog sju dubbeltitlar och klättrade in på tiobästalistan. I singel avancerade han från 96 till 50.
Första framgångarna kom i dubbel
Björkman spelade hem tolv dubbeltitlar innan han i Auckland 1997 fick lyfta en singelbuckla för
första gången.
Han hade alltså oerhört stor nytta av dubbeln även i singeln. Jonas blev världsetta i dubbel och nådde som bäst fjärde plats på singelrankningen vilket ger en kombination som ytterst få spelare överträffat.
Nu menar jag förstås inte att mer än att Jonas Björkman i singel drog nytta av dubbelframgångarna och att Elias Ymer kan göra detsamma om än på en annan nivå.
Dessutom: Sverige når framgångar i dubbel. Häromveckan tog Johanna Larsson sin tredje WTA-titel för året och den sjunde totalt, där finns Robert Lindstedt, Johan Brunström/Andreas Siljeström, Fred Simonsson/Isak Arvidsson och Markus Eriksson/Milos Sekulic som alla når framgångar på olika nivåer.
Det är klart att alla dessa är förebilder på olika sätt men för riktigt unga talanger är det säkert lättare att identifiera sig med 20-årige Elias och två år yngre Mikael.
Deras framgång i Kungliga får förhoppningsvis de unga talangerna att spela mer dubbel.
Att tränare berättar för barnen och ungdomarna om hur viktig dubbeln är för utvecklingen är inte alls ett lika effektivt ”lockbete” som att ungdomarnas förebilder spelar dubbel.
                                                                             

1 kommentar:

  1. Riktigt kul o lovande. Håller tummarna för ännu en seger.

    SvaraRadera