söndag 2 oktober 2016

"Robban", hjälp både Sverige och Dig - spela i ödeskvalet!


Nej, fundera inte utan säg ja
I dag tog Robert Lindstedt sin 20:e dubbeltitel i karriären.
Tillsammans med italienaren Fabio Fognini spelade Lindstedt hem titeln i Shenzhen och Fognini är den nionde spelare svensken triumferat ihop med.
Det är bara att låta sig imponeras av den 39-årige dubbelspecialisten.
Tyvärr blandas de positiva tongångarna om honom med negativ kritik.
Senast då för några veckor sedan när Sveriges bäste dubbelspelare saknades i Davis Cup-laget som i Båstad föll med 0-5 mot Nederländerna.
Det är inte första gången Lindstedt tackar nej till DC.
I korridorsnacket får han kritik och allt oftare hörs ordet svikare.
Skulle Lindstedt tacka nej även till det stundande ödeskvalet mot Israel befarar jag att han kommer att bli ihågkommen för de få gånger han nobbat landslaget istället för de långt många fler tillfällen då han ställt upp.
Se bara: Av de runt 80-talet svenskar som spelat Davis Cup är det bara tolv som med fler landskamper än Lindstedts 17.
Han har ett facit på 12-4 i dubbel och 0-3 i singel och har under sina tio år i laget gjort många värdefulla insatser såväl på som utanför banan.
Det är för dessa insatser – plus alla framgångar på touren förstås - han är värd att bli ihågkommen den dag karriären är över. Risken är att allt det positiva delvis ska skymmas av negativ kritik.
Eftersom jag inte hör till skaran som anser att svenska spelare har en skyldighet att tacka ja varje gång de blir uttagna i landslaget har jag inte varit kritisk mot Lindstedt de få gånger han sagt nej till landslaget och kommer inte att vara det heller om han lyser med sin frånvaro mot Israel.
Var och en har rätt att göra som den vill och ett nej till landslagsspel kan ha många olika orsaker. Även de som ibland nobbar sätter en ära i att spela i landslaget men menar också att landslagsspel inte alltid är viktigare än annat.
Däremot är jag övertygad om att Lindstedt skulle göra sig själv en björntjänst om han avstår spel i ödeskvalet borta mot Israel sista helgen i oktober. Nobbar han också denna viktiga match blir det ännu fler som sätter svikar-stämpel på honom och oavsett hur orättvis denna än skulle vara sett i ett större perspektiv blir den svår att tvätta bort.
Kvalet mot Israel är en betydligt tuffare uppgift än de som Sverige haft de tre senaste åren då svaga Danmark (två gånger) och Lettland varit räddningsplankorna som hållit kapten Fredrik Rosengrens lag kvar i division I.
I Rosengrens sista match som Davis Cup-kapten är det stor risk för att Sverige för första gången åker ner i division II.
Israel har ett starkt dubbelpar och Sveriges chanser i dubbeln är långt större med än utan Robert Lindstedt. Han och Johan Brunström har 7-1 i DC-facit och är förstås drömkonstellationen även nu. Det näst bästa alternativet, tredje bästa, fjärde bästa osv – i samtliga dessa är Robert Lindstedt en av spelarna.
Så ”Robban”, gör som du brukar – ställ upp för att hjälpa Sverige. Den här gången hjälper det också dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar