söndag 9 oktober 2016

Wild card till Sjarapova skulle sända helt fel signal- viktigt för tennisen markera


Sjarapova är kritisk mot ITF
”Jag fick sista ordet och det känns mycket skönt”.
Så kommenterar dopningfällda Maria Sjarapova Court of Arbitrations (CAS) beslut att korta hennes avstängning.
Internationella tennisförbundet (ITF) dömde i somras den femfaldiga Grand Slam-segraren till två års avstängning men i veckan kortade idrottens skiljedomstol avstängningen till 15 månader.
Sjarapova har anledning att vara helnöjd. Det borde hon ha varit redan då ITF:s dom kom. Om reglerna följts skulle tennisen sluppit henne i fyra år men ITF:s oberoende dopningstribunal bedömde att hon inte fuskat medvetet.
Nu hävdar Sjarapova att ITF i själva verket försökte få henne avstängd i fyra år. Hon beskyller också ITF för att ha tillsatt en tribunal som inte var neutral.
- Jag förhördes av personer som var tillsatta av dem som jag kämpade mot. Kallar de det neutralt? Det är det inte. CAS är neutralt, säger Sjarapova i en intervju.
ITF tillbakavisar i ett pressmeddelande att organisationen skulle ha försökt påverka dopningstribunalen att döma ryskan till fyra års avstängning.
Att CAS dom inte kan överklagas innebär inte att Sjarapova nödvändigtvis måste få sista ordet.
Den 29-åriga ryskan har redan rasat till 95 på rankningen och kommer vara borta från listan då hon gör comeback i april nästa år. Utan rankning kan Sjarapova endast kvala till de allra minsta turneringarna på den internationella tenniscirkusen och först efter tre tävlingar får hon en världsrankning.
Men det finns en genväg: att hon får wild card till Grand Slam- och/eller WTA-turneringar.
Jag hoppas innerligt att samtliga arrangörer enas om att inte ge henne den hjälpen.
Inte därför att det i sig är viktigt vem som får sista ordet.
Utan därför att den som fuskat inte ska få en fördel gentemot de som inte fuskat.
Att Maria Sjarapova är fri att spela i april 2017 när hon borde ha varit borta till januari 2020 är illa nog.

1 kommentar:

  1. Mindre WTA-tävlingar behöver all draghjälp de kan få. Vem skulle kunna klandra WTA Prag till exempel om de gav ett WC till Sharapova? Att låta henne kvala skulle dessutom vara väldigt opraktiskt för vilken tävling som helst, en spelare som Sharapova kräver helt andra säkerhetsarrangemang än vad som är brukligt på damtourens kvaltävlingar.

    SvaraRadera