lördag 8 oktober 2016

WC till 612-rankad veteran berättar om verkligheten


Rosenholm gick till andra omgången i SO 2012
Patrik Rosenholm får wild card till kvalet till If Stockholm Open.
Rosenholm är rankad 612.
Med sina 28 år är han också äldst av de närmare 30  svenskarna på rankningen där Rosenholm har sex landsmän före sig.
Att en veteran med så blygsam rankning får en friplats till kvalet till en ATP-turnering skulle ha framkallat ramaskri i svensk tennis – om den varit starkare än vad som är fallet.
Men nu kan valet av honom inte uppröra känslorna hos fler än några få utan det hela blir istället mer en bekräftelse på var svensk herrtennis av i dag befinner sig.
Klubbarna Salk och KLTK äger vardera 40 procent av If Stockholm Open (Tennis Stockholm äger 20 procent) och bestämmer vilka spelare som ska få wild card till kvalet.
För Salks del var det inget snack om saken. Bröderna Elias och Mikael Ymer har redan fått turneringens wc:n till huvudturneringen och nu får 19-årige Calle Söderlund chansen i kvalet.
Han var under några veckor i somras svensk herrtennis hetaste namn, tog sig sensationellt till semi i Challengern i Båstad och överlevde en omgång i sin ATP-debut i SkiStar Swedish Open.
Plötsligt snackades det mer om honom än om bröderna Ymer.  Söderlund har valt att göra sin satsning mot en proffskarriär på college och kvalet i Kungliga hallen blir hans första turnering på svensk mark sedan i somras. Det ska bli mycket spännande att se honom i den tuffa konkurrensen.
KLTK valde alltså att ge sin friplats till Rosenholm. Jag tycker att hans sex år yngre och närmare 100 platser sämre rankade klubbkamrat Fred Simonsson hade varit ett intressantare val. Båda spelarna har ett mycket stort spel i sig men att de ligger där de gör på listan är ingen slumpens skörd. Hur man än vrider och vänder på saken är väl alla ändå ense om att Simonsson i högre grad än Rosenholm har framtiden för sig.
Förresten: KLTK och Salk delar i stort sett alltid ut friplatserna till klubbarnas egna spelare. En självklar rätt som ägarna ska ha? Ja, det anses så men det gynnar också de två klubbarna mer än vad det gynnar svensk tennis i stort. Också det är ett tecken på nuvarande tillstånd. Det pratas mycket om att alla krafter i svensk tennis ska dra åt samma håll men när det kommer till kritan är förbundet, regionerna , klubbarna och akademierna sig själv närmast.
Vi kan väl ändå leka med tanken att KLTK denna gång valt en spelare utanför egna klubben. Vem skulle ha fått chansen? Drömmen skulle förstås vara att det gick att räkna upp en mängd namn på unga spelare och att klubbar runt om i Sverige hade goda skäl att förespråka sin spelare.
Men tyvärr. Det finns inga sådana namn.
Om KLTK i det läget istället valt formstarkaste svensk bakom bröderna Ymer? Ja, då hade Markus Eriksson fått chansen. Den 26-årige göteborgaren är rankad 478 och var med en kvarts- och en semifinal klart bäste svensk  i Future-turneringarna i Danderyd och Falun.

3 kommentarer:

 1. Jo det är inte OK. Visst Patrik är en kämpe men han har ingenting i Stockholm open att göra. Han kan ju lottas mot Delpo, det vore inget kul för någon av dem. Ska bli kul o se en sån unik bolltalang som delpotro i SO.

  Ska också bli kul att se om bröderna ymer kan lyckas med ett mirakel mot Israel. Det blir inte lätt. Det är ju klar talangfördel Israel men kanske mer vilja i Svenska laget.

  SvaraRadera
 2. Casper Ruud hade varit betydligt mer spännande än Rosenholm...

  SvaraRadera
 3. Bra kämpat av Patrik idag mot estländska Zopp. Patrik sprang o slet men Zopp hade för bra spel

  SvaraRadera