torsdag 3 november 2016

19-årige Sverigetvåan i fokus på ATP:s hemsida - Calle kan visa vägen för andra talanger


Läs ATP:s artikel om Calle Söderlund här
Det blev inte en andra skräll för 19-årige Calle Söderlund i Challengern i Charlottesville.
Fjärdeseedade Denis Kudla vann nattens match med 6-4, 6-1.
Men att det svenska framtidshoppet med sin seger mot Sam Groth gjort avtryck råder ingen tvekan om. Tourdrivande spelarorganisationen ATP ägnar stort utrymme åt en presentation av Söderlund som sedan några månader går på college för att där försöka förverkliga proffsdrömmen.
Det har ett antal collegespelare lyckats med och jag tror och hoppas att det är ett alternativ som ännu fler svenska talanger börjar överväga.
På hemmaplan finns inte de ekonomiska resurser som krävs för att ge fler än några enstaka talanger ett tillräckligt bra stöd och spelare som lämnar junioråren bakom sig för att ta steget in på proffstouren riskerar att bli helt utan uppbackning.
Då står hoppet till att familjens ekonomiska situation är så bra att den tillåter fortsatt satsning. Det krävs stor ekonomisk uthållighet då genombrotten sker betydligt högre upp i åldrarna än förr i tiden.
Det är ledsamt att höra spelare säga att de efter några år på ITF-touren inte längre har råd att fortsätta. Okej, ett antal av dem hade säkert inte lyckats ändå men självklart finns där exempel också på spelare som med tiden fått en framgångsrik karriär.
Rubriken på ATP:s artikel
”Om det inte varit för college hade jag inte blivit proffs”, har Mikael Pernfors sagt. Året efter att han
lämnade college gick Pernfors till final i Franska mästerskapet och blev senare världstia.
Nu är förstås hans exempel något extraordinärt och kanske ligger det också lite för långt bak i tiden för att fungera som morot för dagens unga talanger.
Men kan Calle Söderlund fortsätta låta höra tala om sig under collegetiden är det säkert en väg som fler svenska talanger ser som mer framkomlig än alternativen.1 kommentar:

  1. Bra att du uppmärksammar collegtennis! Vi har gjort det flera gånger på Tennistankarna och brinner mycket för det alternativet. Idag har vi skrivit om Mikael Torpegaard, en mycket intressant dansk spelare som utvecklats starkt på college och kanske kan nå topp 100 inom 4-5 år.
    tennistankarna.blogg.se

    SvaraRadera