fredag 25 november 2016

I seriefinalen borta är Roma "hemma" där allt började...


Sandra håller fortfarande hög elitserieklass
Hon började att spela i Salk som tioåring och klubben kom att bli hennes andra hem.
Men då Sandra Roma på lördagen återvänder till Salk-hallen har hon bortamatch.
– Jag har inget minne av att jag spelat mot Salk där tidigare utan tror det blir första gången, säger den 26-åriga Fair Play-spelaren inför seriefinalen.
Däremot har hon sedan klubbytet för fem år sedan spelat mot Salk vid flera tillfällen men antingen då hemma eller vid sammandragning på neutral plan.
– Precis när jag bytt klubb kändes det lite konstigt att spela mot Salk. Men nu känner jag inte så. De har ju en helt annan organisation än då, hallen är omgjord sedan jag var där, tränarna är nya och även om jag känner flera av spelarna är de inga tidigare lagkompisar, säger Sandra.
Som junior var hon ett av svensk tennis absolut största framtidslöften och med sina fyra titlar i Salk Open är Sandra en av de segerrikaste spelarna i den stora juniorturneringens 110-åriga historia.
Fyllda 18 år tog hon dubbeltiteln i US Opens juniorklass (Sloane Stephens var en av motståndarna).
Men ett antal efterhängsna skador kom i vägen för den vänsterhänta naturbegåvningen och tyvärr får vi aldrig ett svar på hur långt hon annars hade nått.
Hon tog SM-guld med Salk 2004 och 2006 och är nu på jakt efter tredje raka guldet med Fair Play.
Efter fem omgångar är Fair Play redan finalklart och Sandra Roma har 5-0 i dubbel- och 2-1 i singelfacit.
Vad tycker du är er främsta styrka?
Delad glädje är....Foto: Senad Honic
– Vår bredd. Vi står inte och faller med en eller två toppspelare utan har många vi kan sätta in. Sen har vi flera mycket starka dubbelpar. Jag vågar inte säga exakt men vi har inte förlorat många dubblar under de två, tre senaste åren. I år har vi vunnit alla och förra året vann Cornelia (Lister, min anmärkning) och jag alla våra.
Sandra Roma uppskattar naturligtvis sin klubbs hårda ansträngningar för att få ihop starka lag och för att marknadsföra dem och elitserien.                       
– Klubben satsar mycket hårt på serien och det görs mycket för att öka intresset för seriespelet. Det ger klubben en möjlighet att växa på olika sätt, säger hon.
Klubbchefen Janne Immonen berättar att hallen på dagar med elitseriespel har 100-200 fler besökare än andra dagar. Klubbens två senaste hemmamatcher har också livesänts på webben. Premiärsändningen från herrlagets match drog 700 unika besökare och då Roma & Co spelade var det 1 300 unika besökare.
Hur stort drag det blir i Salk-hallen återstår att se. Mycket står på spel eftersom allt pekar mot att dessa två lag kommer att göra upp om SM-guldet och att segraren i lördagens match får hemmafavör i finalen.
Lagen hålls hemliga in i det sista men att döma av hur det sett ut i de föregående matcherna kan vi i alla fall räkna med att få se Susanne Celik möta Fair Plays etta Ema Burgic Bucko och Jacqueline Cabaj Awad mot Cornelia Lister som i likhet med Celik är obesegrad efter fem singlar och lika många dubblar.
Även om Sandra Roma sedan klubbytet mött Salk flera gånger blir det hennes första bortamatch i hallen där hon i elva år hade sitt andra hem. Två gånger valdes hon till årets Salkare.
Då inte bara levde proffsdrömmen utan det fanns också mycket som talade för att Sandra skulle få en framgångsrik karriär.
Nu sitter hon på skolbänken för att komma fram till – katedern!
– Jag är inne på min tredje termin på lärarlinjen.
I morgon ger Sandra Roma gärna Salkarna en lektion.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar