söndag 4 december 2016

Fair Plays dominans passar bra in i Elitseriens mönster


Hattarna av för Sveriges bästa klubb Foto: Peter Erlandsson
Grattis Fair Play!
Malmö-klubben spelade i dag hem tredje raka SM-guldet och det fjärde totalt.
Finalen mot mesta mästaren Salk blev så spännande som lagens 3-3-möte i serien hade gett en föraning om att den skulle bli – en känsla som förresten stärktes ytterligare på matchdagen då gästerna hade fått in ett nytt starkt namn i truppen: Basak Eraydin.
Den 22-åriga turkiskan är rankad 342 och därmed hade Salk plötsligt tre singelspelare – Susanne Celik, Eraydin och Jacqueline Cabaj Awad – med bättre rankning än Fair Plays etta Ema Burgic Bucko som ligger 570 på listan.
Eftersom Eraydin också är en mycket duktig dubbelspelare (rankad 219) kändes finalen plötsligt vidöppen.
Och visst blev det spännande även om slutresultat 5-1 ger sken av annat. Hemmafavoriterna hade 2-0 efter dubblarna, en ledning som Sandra Roma utökade då hon i fjärdesingeln besegrade Sandra Örtevall. Ändå var hemmasegern långt ifrån given – de tre singlar som fortfarande var igång då gick nämligen till matchtiebreak.
För Sandra Roma var det självklart en mycket speciell kväll. Hon var med i det Salk-lag som tog guld 2004 och 2006 och när hennes forna klubb nu var framme i sin första SM-final på tio år bidrog Sandra starkt till att sänka den. Förutom segern i singeln vann hon i par med Cornelia Lister andradubbeln.
Det är givetvis många i Fair Play som ska ta åt sig äran och en som tyvärr ofta hamnar lite i skymundan är lagledaren och coachen Mervana Jugic Salkic, exproffs som nådde 99 på WTA-rankningen och som har mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig av.
Har skrivit det vid några tillfällen de senaste åren och gör det igen: om fler klubbar såväl sportsligt
Challange 25 november Läs här
som vad gäller marknadsföring satsade lika helhjärtat på Elitserien som Fair Play skulle klubbarna som tar serien med en axelryckning med tiden sorteras bort och då skulle den högsta svenska serien bli en (ännu) attraktivare produkt.
Sett över åren sedan Elitseriens omläggning 1991 passar Fair Plays dominanta ställning bra in i mönstret med klubbar som har en svit av starka säsonger:
•Salk tog tre raka SM-guld i början på -90-talet.
•TSK Malmen tog tre raka guld i mitten på -90-talet.
•KLTK inledde 2000-talet med fyra raka guld vilket fortfarande är en oöverträffad svit.
•Helsingborgs TK tog tre guld 2008-2010 och ytterligare två 2012-2013. (I år säkrades lagets kontrakt först i sista omgången).
Det finns inget som pekar på att Fair Plays storhetstid nu skulle vara över. Och även om sådana tecken funnits hade de inte ägnats en tanke en sådan här dag.
Nu är det fest.
Guldfest.
Grattis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar