söndag 11 december 2016

Inga stora ITF-turneringar på hemmaplan i sikte för svenskorna - höjning av prispotter litet glädjeämne


Celik och Peterson behöver större ITF-turneringar i Sverige
Nästa år höjs prispengarna på ITF-touren.
Det är ett i och för sig ganska blygsamt men också mycket efterlängtat steg i rätt riktning.
Långt mer måste göras för att fler spelare ska ha ekonomisk kraft att fortsätta sina satsningar.
Många tvingas lägga av just på grund av att de inte har råd att fortsätta. Eftersom genombrotten numera sker högre upp i åldrarna än tidigare krävs en betydligt större ekonomisk uthållighet.
De allra största talangerna uppbär förbunds- och/eller sponsorstöd men det stora flertalet tvingas förlita sig till familjen vilket naturligtvis på flera sätt ger en extra börda att bära.
Har föreslagit det tidigare och gör det igen: ITF bör förmå Grand Slam-turneringarna att slopa mixed-klassen vilken ändå bara intresserar spelarna och deras anhöriga. Lägg istället dessa pengar på ITF-touren.
Dessutom är det önskvärt att Svenska tennisförbundet skapar fler stora ITF-turneringar på damsidan, turneringar som är jämförbara med de två Challengers som i år startades för herrarna.
Jag menar inte att det för sakens egen skull ska ska eftersträvas en absolut jämn fördelning mellan könen men tycker det är anmärkningsvärt att skapa två Challengers när det i själva verket är på damsidan som svensk tennis har fler spelare på den nivån.
Hur som helst får såväl tjejerna som killarna mer pengar att spela om på hemmaplan nästa år då också två turneringar försvinner.
På herrsidan tas en av turneringarna i Båstad bort. Höjningen är 20 000 dollar och den totala prispotten för de fyra turneringarna – Karlskrona, Båstad, Falun och Danderyd – blir 100 000 dollar (25 000 i varje). Det är en bra och utmanande nivå för hemmaspelarna vilket årets två 25:or i Falun och Danderyd visade. Markus Eriksson blev bäste svensk med en semifinal i Falun och en kvart i Danderyd.
Även på damsidan försvinner en av de två Båstad-turneringarna och Lund tar över arrangörskapet av tävlingen som i år gick i Helsingborg. Prissumman höjs med totalt 15 000 dollar och blir 105 000 dollar enligt följande: 25 000 : Ystad, Båstad (två 10 000 i år), Lund. 15 000: Djursholm och Näsbypark som i år var 10:or.
För spelare som Rebecca Peterson och Susanne Celik – och snart förhoppningsvis fler med dem – behövs större hemmatävlingar som stöttning på deras väg fram till WTA-touren där Johanna Larsson är ensam svenska.
Peterson har i år inte spelat i mindre turneringar än 50 000 dollars och Celik tappade bara ett set då hon tog titlarna i 25:orna i Helsingborg och Ystad.
Ett nog så tydligt besked om att de redan vuxit ur storleken på de svenska ITF-tävlingarna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar