måndag 19 januari 2015

Två storfavoriter i Australian Open


Novak Djokovic och Serena Williams - där har ni mina segrare i Australian Open som inleds om knappt en halvtimme.

Valen av segrare är självklara och lever förstås inte alls upp till bloggens namn. Snar bättring utlovas.

 

De största hoten mot världsettorna kommer från dem själva. Williams har dagar då nerverna gör henne sårbar även mot normalt betydligt sämre motståndare. Oftast klarar hon sig vidare tack vare monsterserven men fjolårets genomklappning i åttondelsfinalen mot Ana Ivanovic är bara ett av flera exempel då den 33-åriga amerikanskan visat en sett till rankningen anmärkningsvärt låg lägstanivå.

 

Djokovic kan ibland ofokuserad lalla omkring på banan och hamna i trångmål då han plötsligt öppnar ögonen på sitt så karakteristiska sätt och till synes enkelt vänder. Men tre titlar på de åtta senaste Grand Slam-finalerna visar att han ännu inte är de största matchernas man. Ja, frånsett då just i Australian Open där han är på jakt efter femte titeln och fortfarande är utan finalförlust.

 

   ...och här är de främsta utmanarna

 

      Herrar:

 

 1. Roger Federer. Spelar sin 61:a Grand Slam-turnering i följd (!) Anlitade Stefan Edberg som coach inför förra säsongen och då främst då i syfte att utveckla sitt offensiva spel. I ivern att göra det blev schweizaren under en period alltför offensiv men har nu hittat rätt balans.

   

 2. Milos Raonic.Levde tidigare enbart på serve och forehand men har breddat sitt register. Möjligen frågetecken för hur han kommer att hantera den tryckande värme som ibland sätter spelarnas fysik på svårast möjliga prov.

   

 3. Stanislas Wawrinka. Har självklart spelet som krävs för att försvara titeln men hur klarar han den uppgiften mentalt? I förra veckan försvarade Wawrinka för första gången en titel men att göra det i Chennai – där 250 poäng stod på spel – är en smal sak jämfört med utmaningen att försvara 2000 poäng i Melbourne.

   

  Damer:

   

  1. Caroline Wozniacki. Den åttonderankade danskan är en långt bättre spelare än under åren då hon var världsetta. 24-åringen från Odense har utvecklat sitt offensiva spel och var den enda som hotade Serena Williams i fjolårets WTA-slutspel där de i semifinalen bjöd på säsongens bästa match. Efter finalen i årspremiären i Auckland bröt Wozniacki turneringen i Sydney på grund av handledsskada. Förhoppningsvis en ren säkerhetsåtgärd.

   

  2. Maria Sjarapova. Kan under turneringen överta förstaplatsen från Williams. Inledde säsongen med att i Brisbane ta karriärens 34:e titel. Måste ha ordning på sin bland svajiga serve för att gå hela vägen.

   

  3. Petra Kvitova. Sensationell Wimbledon-segrare 2011 då det restes enorma förväntningar på den då 21-åriga tjeckiskan. Men det dröjde fram till i fjol innan hon åter var i Grand Slam-final, även då i Wimbledon och en andra titel på meritlistan. Inledde 2014 med seger i Sydney.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar