måndag 19 januari 2015

Nu öppnar Ymer dörren

Vill börja med att tacka Elias Ymer.
Genom att kvala in i Australian Open har han höjt temperaturen några grader i svensk herrtennis och också ökat svensk medias intresse för sporten.
Elias och hans yngre bror Mikael kan bli killarna som förändrar bilden av svensk tennis och som öppnar dörren till sporten för fler barn och ungdomar med invandrarbakgrund och utan egna ekonomiska möjligheter att lyckas.
För några år sedan hängde jag med Elias och Mikael till en skola i Rinkeby utanför Stockholm. Thomas Johansson och Jonas Björkman var också med. Men de forna fixstjärnorna fick där finna sig i att stå i skuggan av Elias och Mikael som då fortfarande var okända utanför den trängre tenniskretsen. Ändå var det kring dem barnen flockades och det var efter den dagen många av skolbarnen i Rinkeby fick bröderna Ymer som förebilder.
Barnen i Rinkeby – och andra invandrartäta orter - kan identifiera sig med Elias och Mikael på ett helt annat sätt än vad som är möjligt för dem att göra med någon annan svensk spelare. Bröderna Ymers pappa Wondwosen flydde 1987 från Etiopien – som då låg i krig med Eritrea - till Sverige där han träffade sin hustru Kelemework. Familjen hade inte råd att sätta barnen i tennisskola men välvilliga ledare i Skara TK lät Elias och Mikael spela gratis då banorna stod tomma. Att familjen skulle ha råd att anlita en tränare var det inte tal om. Då ställde tränaren Dan Eklund upp ideellt i flera år. När det var dags för bröderna att börja tävla kuskade de runt med sin pappa i en gammal skrotbil. Den eller tält fungerade som sovplats. Efter några år fick tidigare världstvåan Magnus Norman på Good To Great upp ögonen för bröderna och det är med akademin som bas för satsningen deras dröm att nå världstoppen lever vidare.
Visst har det före Ymers funnits en rad talanger med invandrarbakgrund i svensk tennis men flertalet har haft det lika bäddat för sig som andra svenska talanger och därför inte fungerat som förebilder i vad vi ibland lite lättvindigt kallar problemområden.
Elias och Mikael Ymer kan ge svensk tennis ett nytt ansikte- inte bara under sina egna karriärer utan för lång tid framöver.


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera