måndag 19 januari 2015

Säg de två orden, Dahlbo!

Genom att kvala in i Australian Open har Elias Ymer svarat för den hittills skönaste rubriken om svensk tennis 2015.
Nu är det dags för förbundsordföranden Stefan Dahlbo att leverera nästa positiva rubrik:
”Jag avgår”.
Har under de senaste tio dagarna hoppats på att få se dessa ord alternativt ”Dahlbo avsätts” men haft på känn att ingen av dem skulle dyka upp.
Det finns två skäl till tvivlet.
  1. Dahlbo är i totalt avsaknad av självkritik och inser därför inte att åtalet som väckts mot honom för inblandning i HQ Bank-skandalen gör honom olämplig som ordförande i Svenska tennisförbundet.
  2. Det finns en lika kompakt som utbredd trötthet i tennis-Sverige där väl ingen skulle reagera ens om Dahlbo en dag kallar till styrelsemöte på ett fängelse.
Nej, det är självklart inte säkert att Dahlbo hamnar i fängelse eller ens blir dömd men att åklagaren Martin Tidén väcker åtal – för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott - visar att Tidén är övertygad om att det slutar med en fällande dom.
Redan hösten 2010 – kort efter att HQ-skandalen avslöjats – skrev jag: ”Stefan Dahlbo bör avgå – om hans förtroendekapital går förlorat genom härvan i HQ Bank”.
Dahlbos förtroendekapital försvann snabbt.
Presumtiva sponsorer drog öronen åt sig. För vem vill investera i en sport där den högst ansvarige misstänks vara en fifflare av gigantiska mått?
Dahlbo har suttit kvar som om ingenting hänt. Hans avsaknad av omdöme är självklart allvarligt men än värre är ändå tystnaden och likgiltigheten runt om i tennis-Sverige. Visst har några regionordföranden reagerat lite försiktigt under årens lopp men mer är det inte.
Valberedningen har stått handfallen och inte på ett enda årsmöte har någon haft kurage att kräva Stefan Dahlbos avgång. Desto fler har krävt det i korridorsnacket. ”Men citera inte mig, jag känner ju Stefan sedan ungdomen” - så har det låtit.
Personer som ena stunden i privata samtal förklarat att Dahlbos närvaro är en katastrof för svensk tennis har valt att inte stå upp för sin åsikt i offentlighetens ljus.
Det är ynkligt och beklämmande.
Oavsett hur den rättsliga processen än slutar har Stefan Dahlbo med stöd av den tysta massan åsamkat svensk tennis stor skada i drygt fyra år.
Att ytterligare en gång kräva att Dahlbo avgår eller avsätts lär inte tjäna något till.
Därför vädjar jag nu.


2 kommentarer:

  1. Har det inte varit klart ett tag att Stefan avgår vid årsmötet?

    http://www.tennis.se/Nyheter/Forbundsnyheter/StefanDahlboVarldsklassborjarivardagen/

    SvaraRadera
  2. Det har väl mest varit att betrakta som ett tomt löfte (eller hot för den som anser att Dahlbo bör övertalas att sitta kvar). Vi har hört liknande tongångar förr men då det kommit till kritan. Nu är det dags att gå från ord till handling och det snabbt.

    SvaraRadera