lördag 4 juli 2015

Williams mentala k(r)amp är plågsam för fler än henne


Överlägsen världsetta - med sviktande nerver
Plötsligt och utan förvarning låser det sig för henne. Fotarbetet är som bortblåst och med det
försvinner tajmingen i slagen. Frustrationen övergår i panik. Den syns i blicken och på kroppsspråket. Varken hennes kropp eller knopp fungerar.
På bara några minuter har den suveräna och överlägsna världsettan Serena Williams förvandlats till ett nervknippe.
Vad är det egentligen som händer med henne?
Jag tror helt enkelt att Serena Williams är rädd för att förlora och att den rädslan vuxit sig större än hennes motivation att vinna. Det är en lekmans teori och självklart kan en idrottspsykolog med sin kunskap bättre förklara vad som händer när en idrottare drabbas av mental kramp.
För att just det är vad Serena Williams fått vid åtskillga tillfällen under de senaste åren råder det i alla fall ingen tvekan om.
Det är då rent plågsamt att se den 33-åriga amerikanskan spela. Hon radar upp oprovocerade missar, missbedömer bollar och rör sig som om hon går på tunn is och är livrädd för att falla igenom. Under dessa perioder skriker hon så högt efter vunna poäng att man kan förledas tro att hon just tagit titeln.
Om en spelare rankad runt 50 under en match plötsligt skulle sänka sin spelnivå lika mycket som Williams ibland gör skulle den spelaren framstå som en korplirare vilken hamnat i helt fel turnering.
Men eftersom Williams är så överlägsen konkurrenterna klarar hon oftast sig vidare tack vare en tillräckligt hög lägstanivå och en stark serve. Självklart får hon ibland hjälp av att motståndaren med en jätteskräll inom räckhåll inte riktigt pallar trycket.
Tidigare har Williams främst darrat då hon ska knyta ihop en match men i Wimbledons tredje omgång skedde det redan i början på andra set. I första hade hon spelat ut 59-rankade brittiska ettan Heather Watson. Sedan hände något. Visst, Watson spelade upp sig då en del av respekten för världsettan försvann men största förklaringen till scenförvandlingen var ändå att Williams tappade det mesta som går att tappa.
Watson servade vid 5-4 i skiljeset där hon också hade serven vid 3-0.
Tid att försöka samla tankarna
Att Williams då höjde sig åtminstone en aning överraskade inte eftersom vi sett det tidigare då hon hamnat i underläge. Väl ikapp och förbi låste det sig igen för henne.
Men hon krånglade sig i alla fall vidare och drömmen om en 21:a Grand Slam-titel, en sjätte Wimbledon-titel och en Grand Slam lever. Nu behöver hon vinna ”bara” fyra matcher till i Wimbledon och sju i höstens US Open för att bli första spelare sedan Steffi Graf 1988 att segra i samtliga fyra Grand Slam-turneringar under en säsong.
Det kan förstås ta slut redan i måndagens åttondelsfinal i Wimbledon. Där möter hon sin dröm- och mardrömsmotståndare: två år äldre syrran Venus som vann deras senaste möte men ligger under med 14-11 totalt.
Säkert lär det bli snack om uppgjord match om Serena vinner. Sådana spekulationer har det nämligen varit runt ett antal av deras matcher och det har sagt att det är deras pappa Richard som bestämmer vem av döttrarna som vid just det tillfället har mest att vinna på en seger.
Jag har inte en aning om någon av deras matcher varit uppgjord och spekulerar inte kring det heller nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar