lördag 11 juli 2015

Williams och Federer förstärker ålderstrend


Serena Williams har med sig en sjätte Wimbledon-titel i bagaget till Båstad
I dag blev 33-åriga Serena Williams damtennisens äldsta Grand Slam-segrare under proffseran.
På söndagen kan jämnårige Roger Federer bli Wimbledons äldste herrsegrare under samma period.
Utvecklingen i årets tredje Grand Slam-turnering är ett alldeles lysande exempel på den förändring tennisen genomgått på senare år.
Genombrotten sker allt högre upp i åldrarna vilket höjer snittåldern på topp-100-spelarna vilket i sin tur innebär att vägen till proffstouren blivit mycket längre för de unga talangerna.
De måste vara tålmodigare än sina företrädare och de måste också ha en betydligt större ekonomisk uthållighet. Allt fler riskerar att slås ut på vägen eftersom många av dem en dag tvingas inse att de inte längre har råd att försöka förverkliga proffsdrömmen.
Serena Williams och Roger Federers – båda fyller 34 år i augusti - fantastiska framgångar kommer förmodligen att förstärka rådande trend. Visst vet alla att Williams och Federer är unikum som inte går att kopiera men jag tror ändå att de kan sporra många spelare runt 30 års-strecket att förlänga karriären några år längre än vad som var tänkt.
Det kan få till följd att vägen fram för de unga talangerna blir ännu snårigare och därför är det önskvärt om tennisens största organisationer - ATP, WTA och ITF- hittar en lösning som resulterar i kraftigt ökade prispengar på ITF-touren.
Inför årets tredje Grand Slam-turnering snackades det mycket om de fem tonåringarna i herrarnas 128 man starka startfält. Inte så att någon trodde att Borna Coric, Elias Ymer eller någon av de övriga tre skulle gå långt men bara att det fanns en kvintett tonåringar var anmärkningsvärt.
Novak Djokovics coach Boris Becker var bara 17 år då han tog 1985 sin första Wimbledon-titel, han försvarade den året därpå och det är också senaste gången en tonåring lyft bucklan där.
På damsidan behöver vi inte gå längre tillbaka än till 2004 för att hitta senaste tonårssegrare i Maria Sjarapova som var bara 17 år då hon skrällde.
Kommer vi att få uppleva något liknande igen? Visst går allt i cykler men i dagsläget är det ändå svårt att föreställa sig att vi inom överskådlig tid ska få se en tonårssegrare i någon av de fyra största turneringarna.
**
På ATP-rankingen har nio av de 25 främsta spelarna passerat 30 års-strecket. På WTA-rankingen är det fem. 2011 års US Open-segrare Samantha Stosur, 31år, är en av dem och vi pratade just om ålder i dagens intervju- Stosur ger råd till unga talanger-  inför Collector Swedish Open som inleds på måndag.
**
Serena Williams förtjänar förstås alla superlativer efter sin fjärde raka Grand Slam-titel som hon tog i dag, några dagar äldre än vad Martina Navratilova var då hon 1990 segrade i Wimbledon. Nu har Williams 21 Grand Slam-titlar och behöver bara ytterligare två för att passera Steffi Graf och bli segerrikast under proffseran. Det blir hon. Även 21-åriga spanjorskan Garbine Muguruza är värd beröm för in insats i Wimbledon-finalen. Under åren har vi sett ett antal spelare klappa ihop mentalt i sina finaldebuter i dessa sammanhang. Muguruza var respektlös, orädd och där för att vinna. Riktigt kul att se.
**
Challenge 24 juni
Det är i mina ögon rätt och riktigt att Susanne Celik och Sofia Arvidsson får de två sista friplatserna


till huvudturneringen i Collector Swedish Open. Rebecca Peterson hade fått wild card tidigare och Johanna Larsson är direktkvalificerad. Det skulle både förvåna och glädja om kvartetten får sällskap av någon av de fem hemmahoppen i kvalet som inleds på söndagsförmiddagen.
**
Roger Federer kan på söndagen ta sin 18:e Grand Slam-titel och bli äldste Wimbledon-segrare under proffseran (Arthur Ashe var 31 år då han segrade 1975). Schweizaren har imponerat mer än finalmotståndaren Novak Djokovic på vägen fram och i semifinalen mot hemmahoppet Andy Murray handlade det om skolbokstennis.
**
Mer inför herrfinalen kommer i morgon på Challenge där jag självklart också reflekterar över 16-årige Mikael Ymers titel/final i Wimbledons pojksingel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar