tisdag 8 september 2015

Dessa fyra får oss att njuta lite extra av kvartsfinalerna


Lika effektivt som vackert
En tekniskt fulländad enhandsbackhand är i mina ögon tennisens vackraste slag.
Därför blir det extra njutbart att se herrarnas US Open-kvartsfinaler.
Hälften av kvartsfinalisterna- Roger Federer, Richard Gasquet, Stanislas Wawrinka och Feliciano Lopez - spelar med enhandsbackhand.
Kanske är det en av de sista gångerna vi får se ett så stort antal spelare med enhandsbackhand i kvarten i någon av de fyra största turneringarna.
Federer är 34 år, Lopez är 33, Wawrinka 30, och Gasquet är 29 år.
På rankningens 30-bästa-lista finns ytterligare fem spelare med enhandsbackhand men bara två av dem är under 30 år: Grigor Dimitrov, 24 år och Dominic Thiem, 22 år.
Överhuvudtaget är det få av de yngre spelarna som har enhandsbackhand och ser vi till juniortennisen är slaget ytterst sällsynt.
Under rubriken ”Finns det utrymme för enhandsbackhand även i morgondagens tennis?” tog jag förra året upp ämnet i en krönika under Salk Open. Finns här.
Sedan dess har antalet spelare med enhandsbackhand ökat från sju till nio på 30-bästa-listan. Men genomsnittsåldern på dessa spelare kombinerat med läget bland de yngre ger ändå en tydlig fingervisning om att vi i framtiden lär få se ytterst få toppspelare med enhandsbackhand.
Så det är bara att passa på att njuta.
För första gången sedan 1982 är hälften av US Open-kvartsfinalisterna +30 år. Förutom Federer, Lopez och Wawrinka handlar det om 30-årige fransmannen Jo Wilfried Tsonga som ställs mot titelförsvarande Marin Cilic.
Med sina 26 år är kroaten yngst av kvartsfinalisterna för vilka snittåldern är 29.8 år – ett nog så tydligt exempel på att de unga spelarnas väg till toppen blivit betydligt längre än vad som var fallet tidigare.
Den stora överraskningen i US Open är förstås 29-årige sydafrikanen Kevin Anderson som natten till i dag slog ut världstrean Andy Murray ( 7-6, 6-3, 6-7, 7-6). Förmodligen var fler än jag redo att efter tredje set lägga en slant på att skotten skulle förlänga sin imponerande Grand Slam-svit ( minst kvartsfinal i de 18 senaste turneringerna) men Anderson överraskade då han höll uppe sin höga nivå. Hans utveckling mot större jämnhet och större allroundkunnighet har nu betalat sig i karriärens första Grand Slam-kvartsfinal.
Åter till enhandsback. Vem av de fyra aktuella US Open-kvartsfinalisterna har ett slag som sticker ut lite extra från de övrigas? Det handlar förstås om tycke och smak och min ”rankning” (baserad på såväl effektivitet som utförande):
  1. Wawrinka
  2. Federer
  3. Gasquet
  4. Lopez


11 kommentarer:

  1. Jag tycker att Kungen (Federer) har världens bästa enhandsbackhand, mycket tack vare att han kan varierera slaget såpass bra; toppad, skuren, flack, vinklad(handledspasserslaget är han nog ensam om!).
    Hälsningar András

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ja, håller helt med om att han är Kung. Men inte just på backhand trots större variation är de övriga. Smaken är ju som...
      Hälsningar
      Jonas

      Radera
  2. Festligt. Tänkte just på detta i morse när jag gick till jobbet. Men på min lista byter Gasquet och Federer plats. Hoppas allt är bra, Jonas! mvh Johan Öberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan,
      Tack, det är fint och jag hoppas detsamma gäller dig.
      Apropå listor, har jag inte nästan oförskämt mycket pengar att vänta från dig efter vårt vad för några år sedan? Mvh Jonas.

      Radera
  3. Hej Jonas! Mycket intressant fråga!
    Wawrinkas backhanddrive är ju absolut bäst men ser man till helheten med slice,dropshot ,handledsvrickningen som kommer ibland gör det till en svår fråga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med men listor är alltid lite kul, det finns inget rätt eller fel utan bara personliga tyckanden.

      Radera
  4. Måste passa på att fråga dig vem som var den förste att spela med tvåhandsbackhand? Var det Björn Borg som alla säger? Är mycket tennisintresserad och hoppas du kan svara ikväll! Bästa tennishälsningar från Ingvar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingvar, nej, nej, Björn var absolut inte först. redan på 1930-talet fanns det några australier som spelade med tvåhandsfattning, bland andra John Bromwich. Kanske har det funnits spelare med tvåhandsfattning redan innan dess men det är inget jag känner till.
      Mvh
      Jonas

      Radera
  5. Själv är jag inget jättestort fan av enhandsfattad backhand (tycker helt enkelt inte att det är ett så vansinnigt snyggt slag, men det är ju en smaksak). På ett rent tekniskt plan finns det enligt min mening bara två spelare på hela touren vars enhandsfattade backhand på allvar är ett vapen: Wawrinka och Gasquet.

    Federers backhand har aldrig varit direkt effektiv. Tvärtom har hans backhand alltid varit hans största speltekniska svaghet, och (jag är medveten om att jag sticker ut hakan lite här) särskilt "vacker" är den inte heller. En högst ordinär, men likväl väl utförd, enhandsbackhand. Att han har en bra slice (finns bara ett fåtal i dag aktiva spelare som har bättre slice än gamle Fed) är en annan diskussion, tycker jag.

    Min lista skulle därför se ut så här:
    1. Wawrinka.
    2. Gasquet.
    3. Federer.
    4. Lopez (ha en ganska tafflig backhand överlag, ärligt talat).

    Tack för en toppenblogg, förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Henrik!
      Va? Är inte enhandsbackhand ett vackert slag? Mycket ska man höra innan...
      Skämt åsido, det finns ju inget rätt eller fel utan är en fråga om tycke och smak.
      Tycker själv att Federer med sina alternativa i backhand har ett vapen där. Förvånad över att du kallar Lopez backhandslice tafflig.
      Tack så mycket för dina uppskattande ord om bloggen.
      Mvh

      Jonas

      Radera
    2. Haha, jodå. Jag säger inte att enhandsbackhand är ett fult slag, bara inte så vackert som många envist hävdar. :)

      Då missförstod du mig. Lopez backhandslice är giftig, men generellt är hans backhand tafflig (som grundslag betraktad).

      Radera