tisdag 23 februari 2016

Dagens möte bör leda till jämställdhet på touren

Challenge 16 februari  Läs här
I dag tar Svenska tennisförbundet upp frågan om den ojämna fördelningen av prispengarna på svenska touren.
– Jag tycker att vi ska gå hand i hand med hur det ser ut internationellt och i Grand Slam har ju kvinnor och män lika mycket prispengar, säger Svenska tennisförbundets ordförande Thomas Wallén till Challenge.
I förra veckan kunde Challenge visa den ojämna fördelningen av prispengarna på svenska vinter- och sommartouren där herrarna i år har sammanlagt 170 000 kronor mer att spela om.
Artikeln väckte starka reaktioner. Många var upprörda över skillnaden medan några menade att den är så marginell att det inte fanns anledning att ens uppmärksamma saken och var förbannade för att så gjorts.
Min kritik baseras inte på summan som skiljer utan ATT det skiljer.
Om det gällt proffsturneringar på ATP- respektive WTA-touren där det är marknadskrafterna som styr hade det inte funnits grund att från ett genusperspektiv komma med invändningar.
Men på svenska touren handlar det inte om marknadskrafter. Där är det klubbarna som bestämmer villkoren och touren finns för att hjälpa svenska spelare. Klubbarna är hjärtat i svensk tennis och att det då pumpas ut mer pengar till pojkarna än till flickorna är både upprörande och genant.
I förra veckans artikel föreslog jag att förbundet till nästa år kräver att klubbar som arrangerar tävlingar på svenska touren har både en herr- och en damklass och att prispengarna fördelas lika.
Vad säger Wallén?
– Jag håller med i sak och vi ska i morgon (läs idag) träffas för att diskutera det här.
Att mötet utmynnar i ett beslut om att skillnaden ska kvarstå är föga troligt och skulle vara både stötande och utmanande.


1 kommentar:

  1. konkurrensen bland damer ar obefintlig jamfort med män, så många mer pojkar än flickor satsar på idrotten. Könsdiskriminering? i så fall ska väl juniorena ha prispengar på samma nivå, annars är det åldersdiskriminering. Och vi ska väl inte diskriminera handikappade, så rullstolstennisutövarna ska ha samma prispengar.

    SvaraRadera