tisdag 20 september 2016

Djokovic: "Vad är det som har hänt med svensk tennis?"

En van smokinglirare
– Jag lovar att spela i Sverige men i dagsläget kan jag inte säga när det blir.
Det är världsettan Novak Djokovic som utfärdar löftet.
Djokovic och 22-faldiga Grand Slam-segraren Serena Williams var hedersgäster på den storslagna invigningsgala Williams coach Patrick Mouratoglou i måndags höll på sin nya akademi i Nice.
Challenge var på plats och fick en kort pratstund med Djokovic.
– Vad är det som hänt med svensk tennis?  Hur kunde det bli så här när ni var så enormt starka förut och hur ser framtiden ut hos er, frågade han och verkade genuint intresserad.
Då han fick höra om bland annat Good to Greats satsning och att exproffsen Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti sedan en tid har klartecken för byggandet av en egen anläggning till akademin nickade Djokovic.
– Det låter jättebra. Akademier är väldigt värdefulla och inte minst för unga spelare, säger Djokovic som började att spela tennis i Serbien men senare flyttade till en akademi i Tyskland. 
– Det hjälpte mig oerhört mycket i min utveckling. Tyvärr finns inte akademin kvar längre.
Har du i bakhuvudet planer på att efter karriären starta en egen akademi?
– Jag tänker starta en egen akademi men det krävs väldigt stort engagemang och idag finns inte den tiden. Men den dag jag inte längre spelar kommer jag att göra det. 
Djokovic har aldrig spelat If Stockholm Open eller SkiStar Swedish Open i Båstad. Däremot gjorde han en utflykt till Båstad sommaren 2011 då Sverige mötte Serbien i Davis Cup i Halmstad. Djokvic hade just tagit sin första Wimbledon-titel och nöjde sig med att spela dubbel (han föll i par med Nenad Zimonjic mot Robert Lindstedt/Simon Aspelin och Serbien vann kvartsfinalen med 4-1).
Så när får publiken i Båstad och/eller Stockholm se dig?
– Jag kan inte säga när det blir, bara att det kommer att bli, säger Djokovic och ler.
* 
Fotnot: Challenge kommer framöver att i några artiklar berätta om verksamheten på Mouratoglous akademi i Nice.
*
Då min Iphone är ett typiskt  måndagsexemplar tar batteriet slut efter typ tre sms och två bilder. Ski-en var urladdad i stort sett i samma stund galan började. Hann i alla fall bli förevigad i smokingdebuten av Expressens tennisreporter Linus Sunnervik.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar