måndag 25 januari 2016

Federer är en av mina fyra favoriter i kvartsfinalerna

Roger Federer jagar sin 39:e Grand Slam-semifinal
Federer, Williams, Djokovic och Suarez Navarro– där har ni kvartetten som jag tror blir först att boka semifinalplats i Australian Open.
Det handlar alltså inte om gambling på hög nivå – vem vågar sig förresten på det i dessa dagar ? - även om seger för Carla Suarez Navarro mot världsfyran Agnieszka Radwanska definitivt ger en bra slant tillbaka.
Just den matchen är den första av fyra kvartsfinaler som spelas på tisdagen (start natten mot tisdagen svensk tid). Det handlar om två dam- och två herrkvartar.
Suarez Navarro har haft drömlottning på sin väg fram och tipset grundar sig kanske mer på hjärta än på hjärna. Jag gillar den 27-åriga spanjorskans spelstil som skiljer sig markant från det vi oftast ser på damtouren. Hon har till exempel härligt riv i sin enhandsbackhand och med Suarez Navarro som förebild för unga talanger skulle förutsättningarna öka för att vi i framtiden får se större variation mellan spelstilarna.
Serena Williams har 18-2 totalt och 17 raka segrar mot Maria Sjarapova som inte besegrat amerikanskan sedan 2004. Lär mer om det här
Med sin stora allroundskicklighet brukar Roger Federer hitta sätt att ta udden av Tomas Berdych bombardemang från baslinjen. Men inte alltid. Den flackt spelande tjecken har faktiskt gått segrande från deras två senaste möten i Grand Slam.
 Senast Federer vann i dessa sammanhang var just i Australian Open där han i åttondelsfinalen 2009 vände 0-2 i set. Totalt har Federer 15-6 inbördes.
Berdych är 30 år och ska han avsluta karriären med en Grand Slam-titel börjar det bli ont om tid. Förmodligen krävs det att han skaffar sig en plan B att plocka fram de dagar grundspelet inte fungerar.
Svenske exproffset Thomas Johansson har följt Berdych på nära håll och menar att tjecken på träningar visar upp ett mycket bredare kunnande än det han vi ser på matcherna. Alltså har världssexan det som krävs för få ihop en B-plan men det handlar också om att använda den.
Förra året började han i och för sig att spela med mer topspin på forehand som därmed blev säkrare men för att bli mindre förutsägbar måste Berdych också våga komma fram på nät oftare än vad som sker.
Noterbart: Federer har avverkat sina fyra första matcher på bara sex timmar och 53 minuter.
Nishikori vet hur det känns att besegra Djokovic i Grand Slam
Världsettan Novak Djokovic visade sin styrka då han besegrade Gilles Simon trots att spelet långa stunder gick i baklås.
 Visst kan den titelförsvarande världsettans insats vara ett tecken på att han plötsligt tappat formen men jag tror ändå att det handlade om ett tillfälligt bakslag – tänk så många
spelare som önskar sig sådana bakslag – som får honom att skärpa sinnena lite extra.
På tisdagsförmiddagen väntar Kei Nishikori som kan bli sjätte spelare med minst två segrar mot Djokovic i Grand Slam. Japanen vann ju 2014 års US Open-semifinal mot serben för att sedan göra en mycket slät figur i finalen mot Marin Cilic. Sedan förlusten i New York för två år sedan har Djokovic fyra raka segrar och totalt 5-2 mot Nishikori.
*
Vilka fem spelare som har besegrat Djokovic mer än en gång i Grand Slam?
Jo: Rafael Nadal (9 gånger), Federer (6), Andy Murray (2), Marat Safin (2) och Stanislas Wawrinka (2).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar