lördag 10 september 2016

Efter år i skuggan av andra är han värd att stå i rampljuset


Vände 0-1 och manglade ner Kei Nishikori i semifinalen
Stan Wawrinka har under sin karriär oftast stått i skuggan av andra.
Under många år föll allt ljus på hans landsman Roger Federer och handlade det inte om honom så var det om Novak Djokovic, Rafael Nadal eller Andy Murray.
På ett sätt fullt naturligt vad gäller de tre förstnämnda eftersom dessa dominerat så kraftfullt men Murray har mer slunkit in bland topptrion och så har vi talat om sportens fyra stora.
Wawrinka och några av de andra närmast bakom har i förhandssnacket inför de största turneringarna pekats ut som mer eller mindre svåra utmanare.
Så också inför US Open. Själv hade jag formstarke Murray som favorit framför titelförsvarande världsettan Djokovic och handen på hjärtat, såg du ett annat finalpar framför dig när årets sista Grand Slam-turnering drog igång?
Trots att han är världstrea och har tagit två Grand Slam-titlar (Australian Open 2014 och Franska mästerskapet förra året) på lika många finaler och lika många år är det som om Wawrinka räknas bort på förhand. Inför och i början av US Open var det mer snack runt Nadal trots att han inte alls är lika bra som på storhetstiden och kring 2009 års US Open-segrare Juan Martin del Potro eftersom han gjort fantastiskt stark comeback efter flera års skadeproblem.
Men när det i morgon ska avgöras är det ändå Stan Wawrinka som står i final mot Djokovic. Med seger där och den 31-årige schweizaren har lika många Grand Slam-titlar som betydligt mer uppmärksammade Andy Murray.
Djokovic har 19-4 inbördes, Wawrinka gick segrande från deras enda tidigare möte i Grand Slam-final - fjolårets Franska mästerskap – och har imponerat mer på sin väg fram vilket i och för sig kan bero på att Djokovic inte fått så många tillfällen att glänsa efter en wo-seger och två matcher där motståndaren gett upp.
Wawrinka får mitt tips eftersom han såväl fysiskt som mentalt ser betydligt fräschare ut och det trots att han tillbringat betydligt längre tid på banan. Djokovic hade inför turneringen problem med en handled och i den märkliga semifinalen mot Gael Monfils
Challenge i går.Läs här!
fick han behandling för något axelbesvär. 

Men det är ju som det är med tips, man väger ofta in sådant som finns i hjärtat. I detta fall handlar det om Wawrinkas läckra spelstil, att han coachas av Magnus Norman och att Stan Wawrinka med en titel skulle få en plats i rampljuset – inte bara där och då utan också beständigt.
Det är han värd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar