lördag 10 september 2016

Tennishysteri i - NORGE!!! Tonåring skrällde i debuten


Dagbladet sparar inte på krutet i rubriken :)
Det är tennishysteri i Norge.
Anledning: 17-årige Casper Ruud som i dag sensationellt tog Challenger-titeln i Sevilla och det i sin första turnering på denna nivå.
Ruud – jämngammal med Mikael Ymer – är säsongens yngste segrare på Challengertouren och en av de yngsta genom tiderna.
Världsettan Novak Djokovic var just 17 år då han 2004 segrade i Budapest och Rafael Nadal var 16 år då han tog sin första Challengertitel. Bland de fem övriga 16-åringar som tagit en Challengertitel hittar vi Kent Carlsson. Amerikanen Michael Chang – numera coach för Kei Nishikori – var bara 15 år och är yngst i historien.
Idel ädel adel alltså.
Med det inte sagt att Casper Ruud ens ska komma i närheten av framgångarna som de ovan nämnda hade men visst har Norge i honom ett mycket spännande framtidsnamn.
Casper Ruuds pappa Christian är Norges bäste spelare genom tiderna. Han nådde 39:e plats på världsrankningen, året var 1995 och det var också då han i Båstad spelade sin enda ATP-final i karriären.
Han lyckades dock aldrig skapa den tennisfeber som sonen nu är på väg att göra. Casper Ruud har blivit mycket omskriven redan för sina framgångar på juniornivå men efter jätteskrällen i Sevilla får han enormt mycket uppmärksamhet.
Ska han bli Nordens bäste spelare?
Casper Ruud är rankad 450, inledde året som juniorvärldsetta men valde att stå över pojksingeln i US Open för att fullt ut fokusera på seniortennis.
Fram till nu har det handlat om Futures men han ville känna på hetluften även i Challengers och bestämde sig för att kvala i Sevilla där han på vägen fram till titeln slog ut bland andra 75-rankade Inigo Cervantes.
Fantastiskt bra gjort.
Med tanke på den så stolta svenska tennistraditionen kan vi kanske rycka på axlarna åt en Challengertitel och småle åt att Casper Ruud under åtminstone några dagar är en av Norges mest firade idrottare.
Men vem vet – kanske är detta början på något som en dag får svenska tennisspelare att känna sig som landsmännen i längdskidor numera gör då de ställs mot norskt motstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar